Spring naar inhoud

ADHD

Wat is ADHD?

Iedereen heeft wel wat moeite met opletten als er even van alles tegelijk gebeurt. Sommige mensen hebben daar echter zoveel last van dat het moeilijkheden oplevert, bij hen is dit bijna constant aan de orde. U vindt het bijvoorbeeld lastig gesprekken te voeren omdat u de aandacht er niet bij kunt houden, en moet daarnaast zien om te gaan met uw eigen geestelijke en lichamelijke onrust. Iemand die hier veel last van ondervindt, kan ADHD hebben.

ADHD valt onder de ontwikkelingsstoornissen: de ontwikkeling van de hersenen verloopt hierbij afwijkend in de periode tot het 18e levensjaar. De hersenen werken hierdoor net even wat anders en dat levert problemen op, bijvoorbeeld op het gebied van concentratie en communicatie. Een ontwikkelingsstoornis draagt iemand de rest van zijn leven met zich mee. Wel kunnen de problemen minder worden door een goede behandeling en begeleiding, soms in combinatie met medicijnen. Op die manier wordt het dagelijks leven een stuk plezieriger.

Symptomen

De belangrijkste kenmerken van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) zijn concentratieproblemen, impulsiviteit, moeite met organiseren en hyperactiviteit, zowel in uw hoofd als lichamelijk. Uw hoofd zit vol met allerlei gedachten en elke prikkel leidt de aandacht weer af, of het nu een rinkelende telefoon is of een zachtjes tikkende klok. U vindt het daardoor bijvoorbeeld moeilijk om taken gedaan te krijgen op school of op het werk, kunt de aandacht bij een gesprek slecht vasthouden, vergeet belangrijke dingen zoals verjaardagen en raakt van alles kwijt. Lichamelijk voelt u zich ook onrustig, waardoor u vaak overmatig beweeglijk bent. Bij volwassenen is die beweeglijkheid meestal wat afgezakt, hoewel de onrust vanbinnen nog wel aanwezig is.

ADD

Sommige mensen met ADHD herkennen de meeste kenmerken wel, maar hebben geen last van hyperactiviteit. In plaats daarvan zijn ze juist in zichzelf gekeerd, dromerig en passief. Deze vorm van ADHD wordt ook wel ADD genoemd (Attention Deficit Disorder).

Werkwijze

Bij Synaeda vinden we het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij de hulp die wij bieden. We laten onze zorg daarom zo nauw mogelijk aansluiten bij uw wensen.

Na aanmelding voeren we eerst een intakegesprek. We stellen vervolgens een behandelplan op dat bij u past, aan de hand van de volgende punten:

Geschikte behandelmethode voor de klachten;

  • Persoonlijke wensen: bijvoorbeeld religieuze overtuiging, voorkeur voor Fries of Nederlands en mannelijke of vrouwelijke behandelaar;
  • Vorm van therapie: individueel, in groepsverband, online of een combinatie.
  • Bent u eenmaal begonnen met de therapie, dan bespreken we het effect van de behandeling regelmatig en stellen we deze bij als dit nodig is.

Basis of specialistisch

Voldoet een kortdurende behandeling, dan komt u in de basis-ggz terecht. Voor mensen met ernstige psychische problemen is een basisbehandeling soms niet voldoende, omdat de klachten het moeilijk maken te functioneren in het dagelijks leven. In dat geval kunt u terecht bij de specialistische ggz, waar de behandeling gericht is op herstel op meerdere leefgebieden. Hoe dan ook streeft Synaeda ernaar de zorg zo kort mogelijk te houden, zodat u snel weer zelfstandig verder kunt.

Hulp regelen

Het is belangrijk dat u niet te lang rondloopt met psychische klachten. Wanneer u zich belemmerd voelt door deze klachten, kunt u hulp zoeken. Neem hiervoor eerst contact op met uw huisarts en bespreek de klachten. De huisarts kan u dan naar Synaeda doorwijzen.

Ons team van behandelaren staat voor u klaar. Samen kunnen we ernaartoe werken om het leven weer een stuk aangenamer te maken.

Contact

“De beste behandeling is die behandeling waarvan zowel de patiënt als de behandelaar overtuigd is dat het de beste behandeling is." Scott Miller