rTMS
Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie
Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat de frontaalkwab in onze hersenen veel invloed heeft op het ontstaan van een depressie. Vooral de communicatie tussen verschillende delen van deze frontaalkwab is van belang. Bij een depressie is de communicatie tussen de hersendelen meestal niet orde.
Bij rTMS (repetitieve transcraniële magnetische stimulatie) wordt met een magnetisch veld bepaalde delen van dit hersengebied gestimuleerd. Hierdoor gaan de verschillende delen van de hersenen beter communiceren. Door vaak en regelmatig te stimuleren verminderen de depressieve klachten.
Werkwijze rTMS
Bij de behandeling ligt u in een comfortabele stoel. Er wordt een spoel (soort sensor) boven het hoofd geplaatst. Deze spoel wekt een pulserend magnetisch veld op, hierdoor vindt de specifieke stimulatie plaats. De stimulatie geeft een tikkend geluid, dat ook voelbaar is. Het gevoel is te vergelijken met het tikken van een potlood op de arm. Tijdens de rTMS-sessie wordt u ook behandeld door een psycholoog. Deze psycholoog is speciaal opgeleid voor het geven van deze gecombineerde behandeling.
Hoe lang duurt een rTMS-sessie?
Een rTMS-sessie duurt ongeveer een uur. De sessies vinden 5 keer per week plaats, gedurende ongeveer 6 weken. Meestal is na een week een eerste resultaat merkbaar. Het effect van rTMS houdt ongeveer 6 tot 12 maanden aan. Als u weer klachten krijgt, zijn vaak een aantal herhaalsessies voldoende om de depressie weer te doen afnemen.
Voor wie is rTMS geschikt?
Een behandeling met rTMS is mogelijk wanneer u last heeft van een matige of ernstige depressie, ook als een behandeling met minimaal twee verschillende antidepressiva niet heeft geholpen. Als rTMS voor u geschikt en passend is, dan stelt uw behandelaar dit aan u voor. Vooraf stoppen met medicijnen is niet nodig.
Voor wie is rTMS niet geschikt?
De rTMS-behandeling is niet geschikt voor mensen:
- met metalen implantaten in het hoofd;
- met een pacemaker;
- die zwanger zijn;
- die migraine-aanvallen hebben;
- die een herseninfarct hebben gehad;
- die epileptische aanvallen hebben (gehad) of bij wie deze in de familie voorkomen;
- die neurochirurgie hebben ondergaan;
- met ernstig middelengebruik.
Bijwerkingen
Welke bijwerkingen kent rTMS?
Er zijn uitgebreide gecontroleerde en wetenschappelijke studies gedaan naar de werking van rTMS. De behandeling kent nauwelijks bijwerkingen en is dus een veilige therapie.
De ernstigste bijwerking van rTMS is de mogelijkheid van een epileptische aanval. De kans dat een epileptische aanval wordt opgewekt, is echter zeer klein. Er zijn slechts vier gevallen bekend sinds het ontstaan van deze methode en er zijn al honderdduizenden rTMS-sessies uitgevoerd.
Een bijwerking van rTMS die vaker voorkomt, is ongemak of pijn op de plek van stimulatie tijdens een sessie. Dit kan leiden tot ‘spanningshoofdpijn’ na de behandeling. Meestal helpt paracetamol voldoende om dit gevoel te verlichten.
Meer weten over rTMS?
Wilt u meer weten over rTMS als behandelmethode? bekijk hieronder de video of vraag uw behandelaar om uitleg.